Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2364

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2368

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3169
Badanie żywności do Sanepidu - Laboratorium Badania Żywności
Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/vamtam-push-menu/push-menu.php on line 106
badania żywności

Badanie żywności do Sanepidu to najczęstszy cel wykonywania analiz produktów spożywczych przez producentów żywności. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa każda partia produktów spożywczych przed zwolnieniem do sprzedaży powinna zostać przebadana na obecność lub ilość bakterii chorobotwórczych. Wymaganie to dotyczy także małych wytwórców żywności takich jak restauracji, punktów gastronomicznych ale także lodziarni. W tym przypadku trudno mówić o zautomatyzowanej produkcji i poszczególnych partiach. Podlegają one jednak takim samym obowiązkom. Częstotliwość badań jest jednak w tym przypadku mniejsza. Restauratorzy najczęściej badają swoje produkty raz do roku chociaż zależy to ściśle od wskazań Sanepidu oraz oczywiście skali w jakiej działają.

Badania żywności do Sanepidu

Żywność to także napoje. Szczególnie w dzisiejszych czasach wybór różnych napojów jest przeogromny. Od tradycyjnych słodkich i gazowanych po nowofalowe shake, smoothies itp. Bez względu na rodzaj każdy tego typu wyrób podlega obowiązkowym badaniom laboratoryjnym.

Lód w kostkach to też żywność

Lód jest dodawany do bardzo wielu napojów od coli po kawę mrożoną. Często ten składnik napojów jest pomijany w wewnętrznej kontroli jakości prowadzonej przez właścicieli obiektów gastronomicznych. Okazuje się jednak, że to właśnie kostki lodu są najczęstszym źródłem zakażenia napojów. Nie jest to sytuacja nadzwyczajna. Urządzenia wytwarzające lód są bardzo często pomijane w codziennych procedurach mycia i dezynfekcji. Tym czasem wewnątrz zbiorniczków i przewodów tych urządzeń drobnoustroje mają znakomite warunki do rozwoju. W skrajnych sytuacjach rozwój mikroflory jest tak duży, że dochodzi do wytworzenia dużej ilości biofilmu, który prowadzi do uszkodzenia urządzenia.

Ogólnopolska infolinia        +48 71 738 20 25