Wpływ nowoczesnych technik analizy składników odżywczych na bezpieczeństwo i jakość produktów spożywczych

Zaawansowane Metody Spektroskopowe w Ocenie Składników Odżywczych Zaawansowane metody spektroskopowe, takie jak spektroskopia bliskiej podczerwieni (NIR) czy spektroskopia rezonansu magnetycznego jądrowego (NMR), odgrywają rewolucyjną rolę w ocenie składników odżywczych w produktach spożywczych. Umożliwiają one szybką i nieinwazyjną analizę, która może być wykonywana bez bezpośredniego przygotowania próbki. Te techniki, dzięki swojej zdolności do jednoczesnego wykrywania wielu… Czytaj dalej Wpływ nowoczesnych technik analizy składników odżywczych na bezpieczeństwo i jakość produktów spożywczych

Salmonella jako zagrożenie w żywności

Najczęstszą przyczyną zatruć bakteryjnych zarówno w Polsce jak i na całym świecie jest Salmonella. Wywołuje ona chorobę znaną pod nazwą salmonelloza. Objawy występują od kilu do kilkudziesięciu godzin po spożyciu zakażonego produktu. Bakterie docierając przez układ pokarmowy wywołują w jelicie grubym stan zapalny. Objawami są silne nudności i wymioty, biegunka, gorączka oraz uporczywe bóle brzucha… Czytaj dalej Salmonella jako zagrożenie w żywności

Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności

One rotten mandarin isolated on a white background.

Żywność, zarówno ta przetworzona jak i w stanie surowym jest bardzo dobrym środowiskiem do rozwoju bakterii, drożdży, pleśni a nawet wirusów. Każda działalność która w jakikolwiek sposób zajmuje się żywością ma za obowiązek zapewnienie bezpieczeństwa swojego produktu. System HACCP mówi o tym by wyeliminować bądź, jak tylko można zminimalizować ryzyko między innymi zakażenia mikrobiologicznego żywności.… Czytaj dalej Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności

Bakterie w przemyśle spożywczym

Bakterie w przemyśle spożywczym są prawdziwym zagrożeniem. Mogącym stanowić problem  zarówno dla samego przedsiębiorcy jak i odbiorcy towarów lub usług. Każdy podmiot lub osoba rozpoczynająca swoją przygodę z wytwarzaniem lub dystrybucją żywności powinna zaznajomić się ze stanowiącymi zagrożenie bakteriami, o których starsi stażem producenci na pewno już słyszeli – Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes. Nierzadko… Czytaj dalej Bakterie w przemyśle spożywczym

Badania przechowalnicze żywności

Każdy produkt przeznaczony do spożycia przez ludzi, niezależnie od stopnia jego przetworzenia zawiera się w szeroko pojętej definicji żywności. Środki spożywcze przed trafieniem do obrotu muszą spełniać określone standardy zapewniające ich bezpieczeństwo. Produkty pakowane, które znajdujemy na półkach sklepowych, w piekarniach czy lokalnych wytwórniach posiadają wyznaczony tzw. termin przydatności do spożycia. Jego określenie jest jednym… Czytaj dalej Badania przechowalnicze żywności

Badanie wyrobu gotowego

Badanie wyrobu gotowego to termin znany wszystkim restauratorom oraz placówkom oświatowym posiadającym swoją kuchnię. Pod tym dość tajemniczym pojęciem kryję się zwyczajnie badanie żywności wytwarzanej przez te placówki. Badanie takie wykonuje się na potrzeby wewnętrznej kontroli jakości unormowanej przez HACCP. Docelowym odbiorcą badań jest Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawująca nadzór nad jakością żywności sprzedawaną w naszym… Czytaj dalej Badanie wyrobu gotowego

Badanie żywności do Sanepidu

Badanie żywności do Sanepidu to najczęstszy cel wykonywania analiz produktów spożywczych przez producentów żywności. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa każda partia produktów spożywczych przed zwolnieniem do sprzedaży powinna zostać przebadana na obecność lub ilość bakterii chorobotwórczych. Wymaganie to dotyczy także małych wytwórców żywności takich jak restauracji, punktów gastronomicznych ale także lodziarni. W tym przypadku trudno mówić… Czytaj dalej Badanie żywności do Sanepidu

Badanie przechowalnicze żywności

Badanie przechowalnicze żywności wykonuje się w celu wyznaczenia bądź potwierdzenia deklarowanego przez Producenta terminu ważnego produktu. W zależności od rodzaju produktu badanie można wykonać w trybie normalnym lub przyśpieszonym. Badanie przechowalnicze żywności Badanie w trybie normalnym polega na sprawdzeniu jakości mikrobiologicznej danego produktu w dniu przyjęcia go do laboratorium a następnie potwierdzenia tej jakości po… Czytaj dalej Badanie przechowalnicze żywności

Exit mobile version